Vooraf

Als je met mij een afspraak gemaakt hebt voor een eerste consult, krijg je voorafgaand aan die afspraak van mij een aantal zaken toegestuurd via de mail of per post:

- de homeopathiegids van de NVKH; hierin vind je antwoord op veelgestelde vragen over homeopathie.

- een formulier waarop ik je vraag je persoonlijke gegevens en je medicijngebruik in te vullen.

- een formulier met vragen over je eigen ziektegeschiedenis en de ziekten die in je familie voorkomen

De twee formulieren zijn belangrijk bij het eerste consult, het is fijn als je ze ingevuld meebrengt als je naar onze afspraak komt.

 

Het eerste consult: de anamnese

Het eerste consult duurt al snel anderhalf uur. Dat is behoorlijk lang, maar het is dan ook een uitvoerig gesprek: ik vraag je uitgebreid naar de klacht waar je voor komt en ook naar andere klachten, naar slaap- en voedingsvoorkeuren, naar je energie en naar de manier waarop je leeft, denkt en doet. Met al deze informatie krijg ik een totaalbeeld van wie je bent en van je klachten.

Vervolgens zoek ik bij dit totaalbeeld een voor jou passend homeopathisch middel.

Zo kan het dus gebeuren dat twee mensen met dezelfde soort hoofdpijn toch allebei een ander homeopathisch middel voorgeschreven krijgen, simpelweg omdat geen twee mensen gelijk zijn.

Na het consult maken we meteen een vervolgafspraak voor 6-8 weken later.

 

Je krijgt binnen een week na het consult van mij een zorgvuldig uitgezocht homeopathisch middel toegestuurd, met daarbij een innamevoorschrift. Meestal zijn het druppels, soms zijn het korreltjes.

Deze neem je op de voorgeschreven wijze in, en vervolgens observeer je heel goed of je er een reactie op hebt en wat je dan merkt. Dat is voor iedere patiënt verschillend, want ook daarin ben je uniek. Jouw reacties en verandering van je klachten geven mij belangrijke informatie over de juistheid en de dosering van het gekozen middel. Houd dat dus heel goed bij en schrijf het eventueel op.

 

Het vervolgconsult

Een vervolgconsult duurt ongeveer een uur. Tijdens dat consult kijken we hoe het met jou en je klachten gesteld is en of een verdere behandeling noodzakelijk is. Hier maken we samen afspraken over.

 

Het totaal aantal consulten hangt af van de aard en duur van je klachten. Klachten die je nog niet zo lang hebt, kunnen relatief snel verdwijnen. Als je echter al jaren last hebt van iets, moet je er rekening mee houden dat het herstel daarvan langzamer gaat dan je eigenlijk zou willen. De verstoring zit dan namelijk veel dieper en het kost daarom meer tijd om dat op te lossen. Hooikoortsklachten bijvoorbeeld zijn niet in één keer verdwenen, maar als het goed is merk je dat je klachten elk volgend seizoen milder zijn, tot ze niet meer optreden.

 

Do's en don'ts

Tijdens de behandeling vraag ik je nadrukkelijk om geen cafeïne te gebruiken en om geen producten te gebruiken waarin pepermunt, eucalyptus of menthol verwerkt is. Deze stoffen kunnen namelijk de werking van een homeopathisch middel beïnvloeden of zelfs helemaal verstoren.

Dus gebruik cafeïnevrije koffie of bamboekoffie (of helemaal geen koffie) en drink geen cola of energiedrank.

Dat je van tandpasta en van kauwgom moet veranderen ligt voor de hand, maar denk ook aan mondwaters, zalven of lotions en geuren in de sauna. En aan keelpastilles en ander snoepgoed.

Er zijn een aantal tandpasta's in de handel die te combineren zijn met een homeopathische behandeling, je krijgt daar van mij informatie over.